Paddy update

Voordat Jamie overleed had ik een kattengedragsadviseur ingehuurd om te kijken naar het gedrag van Tiny. Tiny deed namelijk Jamie heel vaak aanvallen en ik wilde kijken of we dit konden oplossen. Helaas overleed Jamie voordat ik het kon oplossen maar ging het gedrag over naar Paddy. Omdat Paddy ook HCM heeft en eigenlijk geen (extra) stress kan hebben ben ik, in overleg met de Katten Academie, naar een andere kattengedragsadviseur gaan kijken naar het gedragsprobleem van Tiny. We hebben samen naar het probleem gekeken (en uitgeprobeerd) en uiteindelijk was de enig mogelijkheid om Tiny te herplaatsen. 

Ja, daar zit je dan. Je hebt je oudste (Jamie) nog geen twee maanden geleden verloren, zijn broertje kan elk moment gaan en Tiny moet naar een andere gezin... Omdat ik dat emotioneel niet aan kon om Tiny te herplaatsen, heb ik zelf naar andere mogelijkheden gezocht maar in mijn achterhoofd wist ik wel dat als de gevechten erger werden Tiny herplaatst moest worden. Maar de enig gedachten die bij mij rond dwaalde was: als ik Tiny herplaats en Paddy gaat 1 van deze dagen... Hoe kom ik er dan overheen? Ik zal dan alle drie mij mannetjes in een hele korte tijd verliezen... Heel egoïstisch van mij maar ik kon het echt niet aan.

Zo ben ik het eerste jaar druk bezig geweest met hoge plekken te maken voor Paddy. Hij ligt graag hoog en Tiny kan niet springen (hij klimt). Dit ging goed totdat hij door kreeg hoe hij moet springen. Tiny boven opsluiten en Paddy beneden, of andersom. Paddy kwam 's nachts bij mij in de slaapkamer allemaal om Paddy wat rust te geven. Hoewel de gevechten iets minder werden ging het toch niet zo goed met Paddy

Zo kwam ik op het idee om een luikje in mijn slaapkamer deur te doen. Dus ik heb een luikje op chip gekocht en in de slaapkamer laten plaatsen. Paddy is de enige die erdoor heen kan, zelfs Sherry niet. De eerste week maakte hij er haast geen gebruik van totdat ik het eten daar neer ging zetten. Hij moest dan de slaapkamer in om te kunnen eten (ze hebben bij mij allemaal SureFeeders dus kunnen niet in een ander bakje eten). Sindsdien maakt Paddy elke dag gebruik van de slaapkamer om zijn rust te vinden. Hij ligt gerust uren in de slaapkamer lekker te slapen en Tiny kan hem niet achterna zitten. 

Heeft dit het probleem opgelost? Nee, zeker niet! Als Paddy niet in de slaapkamer zit en Tiny heeft weer een bui dan zit hij achter Paddy aan en vechten ze wat los maar Paddy kan vluchten naar de slaapkamer als hij er genoeg van heb en zijn rust vinden.

Ondertussen is Paddy alweer 10 jaar en zijn we 2 jaar later. Deze aanpassing heeft een enorme verschil gemaakt voor Paddy. De laatste paar maanden speelt hij (meer). Paddy is nooit een kat geweest die speelt en nu speelt ie meerdere keren per dag! Ook doet hij meer met Tiny spelen. Eerst vluchten Paddy alleen maar weg maar nu wilt hij ook met Tiny (en Sherry) spelen. Paddy zit er een stuk gezonder uit en een stuk rustiger. De laatste keren bij de dierenarts was er niets te vinden. Geen hartruis, of iets anders. Veel meer kroelen en lijkt gewoon lekkerder in z'n vel te zitten.

Was het slim van mij om het advies te negeren van de gedragstherapeut? Nee, zeker niet. Zoals ik al zei, het probleem is niet opgelost en ik weet ook, in de toekomst als het erger wordt, ik misschien Tiny toch moet herplaatsen. Maar alleen maar voor Paddy een rust plekje vinden heeft enorm geholpen. Paddy wordt nooit meer gezond, maar ik kan hem wel de rust geven die hij nodig heeft want hij kan zelf bepalen waneer hij wel of niet de slaapkamer in kan. 

Laat een reactie achter