Welke kattenbakvulling is de beste?
Als je een dierenwinkel binnen loopt en naar de kattenbakvulling afdeling ga dan zie je ontzettend veel verschillende soorten kattengrit. Je hebt fijne korrels, grove korrels, houtkorrels, met geuren, zonder geuren, silica-grind enzovoorts en dan heb je deze soorten ook nog eens in verschillende soorten merken...Keuzes genoeg maar welke kattenbakvulling is nou de beste?
Klontvormend en niet-klontvormend
In principe kan je de kattenbakvulling splitsen in twee soorten. De klontvormend en de niet-klontvormend. De klontvormend zorgt ervoor dat de urine een balletjes (of klontje) vormt en is dan makkelijk uit de bak te scheppen. Als je de bak elke dag uit schept de bak schoner en kan je langer met je kattenbakvulling doen.
Niet-klontvormend houdt in dat als het grind nat wordt deze uit elkaar valt en dat wordt dan lastig om de urine eruit te scheppen. Deze blijft dan vaak een week in de bak zitten voordat de bak verschoond wordt. De bak gaat ook vaak stinken waardoor het voor de kat vaak een verschrikking wordt om op de bak te gaan.
Houtkorrels en Silicaat
Dan heb je ook nog houtkorrels en silicaat. Houtkorrels is misschien wel 1 van de meest populaire kattenbakvulling bij eigenaren omdat je geen uitloop van kattengrit heb en de korrels zijn milieuvriendelijk. Het nadeel van deze kattenbakvulling is wel dat de houtkorrel uiteen valt zodra er urine in komt en hierdoor wordt het dus lastiger om de urine eruit te scheppen. Ook doen de houtkorrels vaak pijn aan de poten van de kat waardoor ze de bak gaan ontwijking (of met pijn op de bak gaan zitten). Overigens helpen de PeeWee bakken wel met het opvangen van de losse houtvezels maar de meeste katten zouden hier geen voorkeur aan hebben. De mijne gingen er ook alleen maar op ontlasten.
Silicaat is bij eigenaren ook vaak populair kattenbakvulling. De silicaat korrels zuigen namelijk de urine op en als je elke dag even de ontlasting uit de bak schept kan je hem zo'n 1-2 weken laten staan. Natuurlijk harstikke fijn dat je de kattenbak niet elke dag hoeft schoon te maken maar silicaat is heel erg grof en dus ook pijnlijk op de poten van de kat. Verder is het blauw in de silicaat giftig dus als de kat het op zou eten dan ben je nog verder van huis.
Welke kattenbakvulling is de beste voor je kat?
Welke kattenbakvulling je ook kiest, houd altijd in je achterhoofd dat grove korrels pijnlijk (kunnen) zijn voor de kat en als ze pijn ervaren op een kattenbak kunnen ze beslissen om er niet op te gaan. Het gebruiken van de niet juiste kattenbakvulling is namelijk 1 vn de grootste onzindelijkheid-problemen bij een kat. Uit de wetenschap weten we dat katten graag naar fijne niet-geurende korrels neigen en daarom is dit ook de reden waarom dit door kattenprofessionals worden aangeraden.
Welke kattenbakvulling jij voor jouw kat wilt gebruiken ligt natuurlijk helemaal aan jouw maar neem wel de voorkeuren van je kat. De kat geeft duidelijk aan weke hij of zij wilt gebruiken. Geef de kat in het begin keuzes en dan zie je welke kattenbakgrind zij hun voorkeur naar geven. Zo heb ik de PeeWee bakken geprobeerd maar mijn katten hun voorkeur waren duidelijk.
Ik maak daarom ook altijd gebruik van Biokat's Micro Classic. Dit is fijn klonterend grind die ook niet al te duur is. Zo verkoopt kattenspullen.nl deze voor 8,49 bij ophalen en volgens de beschrijving doe je er 60 dagen mee. Gezien ik 3 katten heb met 4 kattenbakken doe ik er iets sneller mee maar toch hoef ik niet elke week de kattenbak helemaal te verschonen. Dus top.
Foto('s) copyright: Pixabay
Laat een reactie achter