Waarom vaccineren belangrijk is

Een paar weken geleden is Paddy weer naar de dierenarts geweest voor zijn vaccinaties en z'n normale controle. Elk jaar kom ik weer terug bij de dierenarts voor zijn prikje. Tiny en Sherry waren een week of twee eerder aan de beurt. Natuurlijk vind ik het niet leuk dat ze elk jaar naar de dierenarts moeten maar dit is wel iets wat ik elk jaar doe zodat ze niet ziek(er) worden.

Het vaccineren van katten is, vind ik, heel belangrijk. Bij de vacinatie wordt de kat ingeent tegen de niesziekte en de kattenziekte. De kattenziekte is een zeer snel verlopende dodelijke ziekte die voornamelijk voorkomt bij jonge katten. De voornaamste symptonen zijn braken en diarree. Deze virus kan zelfs dodelijk zijn. De niesziekte is een ontsteking in de voorste luchtwegen en oogslijmvliezen. Vaak zie je dat ze een loopneus hebben en tranende ogen maar dit kan verschillen bij elke kat. Helaas geeft enten niet 100% bescherming maar het voorkomt wel een hoop.

De kattenziekte cocktail geeft lang durende bescherming en is het mogelijk om de inentingen een jaar over te slaan. Helaas is dit niet zo met de niesziekte. Deze moet je eigenlijk elk jaar doen. Tegenwoordig kan je kiezen om je kat te laten titeren. Dit houdt in dat er op maat gevacinneerd wordt dus alleen voor de niesziekte (en eventuele andere ziektes die nodig zijn). Zelf vind ik het een beetje onzin om toch terug te komen voor de niesziekte maar niet voor de andere. Dus ik laat ze gewoon volledig vaccineren en dan kunnen ze er weer een jaar tegenaan. 

Waarom ik het belangrijk vind om te vaccineren? Voorkomen is beter dan genezen! Beide ziektes zijn dodelijk en als ze het krijgen is het een lange weg vol met pijn. Dit gun ik mijn mannetjes en onze diva zeker niet. En als je voor de vaccinatie komt kan je gelijk de kat volledig laten checken. Heb je gemerkt dat je kat z'n poot optrekt tijdens het lopen? Kan je gelijk dit bij de dierenarts neerleggen en laten checken. Waarom niet? Je bent er toch.

Tiny, Sherry en Paddy kunnen er weer een jaar tegenaan! Laat jij je kat inenten?

Laat een reactie achter