Hoe maak ik een kattenbak schoon?

Als kat eigenaar ben je er wel bekend mee: de kattenbak. Als je meerdere katten heb dan heb je ook meerdere bakken staan. Helaas, of dat vind ik, moet je deze bakken ook schoonmaken. Maar hoe doe ik dat eigenlijk?

Leeggooien

Als eerste check ik altijd hoe 'vol' de bak is. Als er veel ontlasting en veel plas in ligt dan maak ik hem helemaal leeg. Als dit niet het geval is dan schep ik de bak leeg en zo nodig vul ik hem aan met schoon grit. 

Schoonmaken

Als de bak helemaal leeg is dan maak ik hem ook helemaal schoon. Maar hoe doe ik dat precies? Als eerste zorg ik ervoor dat het meeste grit al al helemaal uit is door hem leeg te kiepen en dan ga ik de bak langs met een stuk keukenpapier. Met warm water spoel ik de bak helemaal af zodat alle grit ook echt weg is en dan maak ik de bak schoon met bleek. Groene zeep is ook een mooie vervanger van bleek en natuurvriendelijker. 

Zodra alle viezigheid van de bak verwijderd is maak ik de bak droog met keukenpapier of een doekje. Hoe de bak droog komt maakt natuurlijk niets uit maar ik zorg wel dat alle natte plekken droog zijn zodat het schone grit niet gelijk nat wordt. 

Vullen

Als de bak eenmaal schoon en droog is vul ik hem weer aan met nieuw grit. Op het moment van schrijven gebruikte ik het merk Sanicat Professional Aloë Vera maar sindsdien gebruik ik Biokat's Micro Classic. Ik zorg dat de bak goed gevuld is met een laag van minimaal 5-6 centimeter zodat de kat lekker kan graven in de bak. Hoeveel zakken dat zijn voor de bak ligt aan de grootte van de bak. Zodra de bak weer goed gevuld is zet ik hem weer op z'n plek.

In het begin gebruikte ik altijd handschoenen tijdens het schoonmaken van de kattenbak maar sinds Corona (en dat het zo duur is geworden) niet meer. Nu was ik voordat ik de kattenbak doe mijn handen en nadat ik de kattenbak doe. 

Tussendoor bijhouden

De bak maak ik dus alleen maar schoon zodra het nodig is maar wat ik wel doe is de bak elke dag uitscheppen. Het uitscheppen doe ik 2 keer per dag. Een keertje als ik net wakker ben en een keertje zodra ik naar bed ga (of liever gezegd voor ik ga douchen) zo blijven de bakken redelijk schoon en worden ze goed gebruikt.

Hoe de bak schoongemaakt wordt maakt maakt niet zo heel veel uit zolang hij maar schoongemaakt wordt en minimaal 1 keer per dag uitgeschept wordt. Misschien doen jullie het wel op dezelfde manier als ik of misschien op een andere manier. 

Laat een reactie achter