Hoe maak ik een kattenbak schoon?

Als kat eigenaar ben je er wel bekend mee: de kattenbak. Als je meerdere katten heb dan heb je ook meerdere bakken staan. Helaas, of dat vind ik, moet je deze bakken ook schoonmaken. Maar hoe doe ik dat eigenlijk?

Leeggooien

Als eerste check ik altijd hoe 'vol' de bak is. Als er veel drolletjes en veel plas in ligt dan maak ik hem helemaal leeg. Als dit niet het geval is dan schep ik de bak leeg en eventueel dan gooi ik er extra grind bij.

Schoonmaken

Als de bak helemaal leeg is dan maak ik hem ook helemaal schoon. Maar hoe doe ik dat precies. Ik zorg altijd eerst dat het meeste grind er helemaal uit is. Daarna maak ik de bak schoon met wat water en bleek. Ik weet namelijk dat katten veel van bleek houden en hoop dat door de geur in de bak te stoppen ze meer naar de bak toe trekken. Tot heden toe is dat gelukt dus denk dat ik iets goed doe dan. Als de gehele (onder)bak helemaal schoon is maak ik hem droog met wat keukenpapier. Waar je het mee droog maak maakt natuurlijk niet uit. Ik zorg altijd dat er geen natte plekken meer in zit want anders wordt natuurlijk het grind gelijk nat.

Vullen

Tja, als alles eenmaal schoon is dan vul ik de bak natuurlijk weer met nieuw grind. Ik gebruikt altijd Sanicat grind en dan de Professional Aloë Vera omdat je deze zeven dagen per week kan gebruiken. Toen ik net katten had vond ik dat wel fijn. Dan hoefde ik de bak maar 1 keer peer week schoon te maken, nu weet ik beter, maar toen scheelde het mij een hoop. Tussendoor heb ik ander grind gebruikt maar merkte dat m'n mannetjes toch liever op dit grind ging dan op ander en daar doe je het voor, toch? Het gaat er niet om wat jij wilt maar wat om je huis tiger wilt. Eenmaal gevuld dan is de bak klaar en zet ik hem weer op z'n plek.

Tussendoor bijhouden.

Natuurlijk zorg ik er ook voor dat mijn bak (bijna) elke dag uitgeschept wordt. Dit doe ik express omdat ik 1 mannetje heb die nog wel eens naast de bak plast (waarschijnlijk omdat de bak te vuil is). Op deze manier blijft de bak redelijk schoon. Mocht de bak te vuil zijn. Het komt wel eens voor dat ze 1 bak gebruiken dan maak ik deze tussendoor schoon. Maar meestal is het voldoende om 1 keer in de week de hele bak schoon te maken en dan tussen door de bak uit te scheppen. Dit, is de manier waarop ik mijn bakken schoon maak. Misschien doen jullie het op dezelfde manier...of op een andere manier. Laat het ons weten hoe jij je bak schoont maakt in de comments hieronder.

Laat een reactie achter