Help! Mijn kat is krols...

Van het weekend vond ik dat Sherry een beetje raar aan het doen was. Heel aanhankelijk en beetje mauwen. Nu vond ik dit niet opvallend 'raar' gedrag. Ik had zoiets van: ze heeft vaker 'rare' buien. Maar toen ik haar over haar kont ging aaien ging ze door haar achterbenen buigen en trappelen. Het lichtje begon toen te branden bij mij: Sherry is krols!

Gezien ik al 6 jaar alleen maar mannetjes heb gehad en die ook met 6 maanden gecastreerd werden heb ik nog nooit een krolse kat gezien. Dus dit was een hele ervaring voor mij. Sherry kwam veel kroelen en deed wat harder mauwen dan normaal. Ook ging ze met haar achterpoten trappelen als ik haar over haar kont aaide. Heel lief en schattig allemaal. Alleen wat ik niet echt voorbereid erop.

Gelukkig had ik vorige week een boek gekocht "Handboek Katten Fokken". Hier stond wat informatie in over de krolsheid. Dus ik was helemaal op de hoogte. 

Wat is krolsheid?

Wanneer een kat krols wordt dan is dat een teken dat ze vruchtbaar is en gedekt wil worden. Als een kat voor het eerst krols is geworden houdt dat in dat ze in haar puberteit zit. Vanaf dat moment kan ze dus ook kittens krijgen. 

Vanaf 4 maanden kan een kattin krols worden maar meestal gebeurd dit tussen de 6de en 12de levensmaand. Een poes die in april geboren is, wordt daarom meestal pas in januari/februari krols. Deze krolsheid kan een paar dagen duren maar ook enkele weken lang.

Het gedrag

Een kattin is tijdens haar krolstijd erg onrustig en zoekend. Ze wilt gedekt worden dus probeerd een mannetje het zo makkelijk mogelijk te maken om haar te zoeken. Ze zal ook lang en luidruchtig gaan mauwen om de mannetjes te roepen. Ze schuurt met haar buik over de grond en laat haar kont in de lucht steken. Dit gedrag komt heel vaak voor als de kat geaaid wordt. 

Ze zal veel aandacht vragen maar ook overal haar geur verspeiden. Dit houdt in dat ze veel tegen meubels en/of mensen aanwrijven. Sommige poezen laten zelfs een beetje urine achter in huis om zo hun geursporen te verspreiden.

Wat moet je doen?

Er is vrij weinig wat je voor de kat kan doen tijdens de krolsheid. Het enige wat je echt kan doen is je kat wat extra aandacht geven en wat meer vertroetelen.

​​​

Jamie en Sherry zijn aan het spelen maar Sherry haalt wel haar staart omhoog en haar achterpotten gebogen.

Laat een reactie achter