Halloween

Vandaag is het weer Halloween. Een feestdag dat vooral in Amerika gevierd wordt. Hier in Nederland vieren we deze nog niet zo veel. In Dordrecht hebben ze een lampionen optocht met de kinderen en wordt er zelfs bij sommige huizen langs gegaan waar ze snoep kunnen ophalen. Op Halloween doe je je verkleden naar een heks of een zombie of een ander leuk kostuum. Vaak worden er ook zwarte katten afgebeeld, maar waarom is dit nou. Onze gastblogger Dianda van Kattige Katten legt het uit.

Ongeluk

Zwarte katten staan symbool voor ongeluk en pech. Dit beeld hebben ze gekregen vanuit de heksenjachten tijdens de middeleeuwen. Katten werden in de middeleeuwen vaak gehouden als huisdier om op knaagdieren te jagen, terwijl vrouwen vaak veroordeeld werden omdat men dacht dat ze heksen waren. En omdat ook zij vaak katten hadden (vanwege de knaagdieren), werd de kat aan de heks gelinkt en ook gezien als iets slechts en werde beiden geregeld op de brandstapel gegooid.

Er zijn zelfs verhalen dat de duivel zichzelf veranderde in een kat om te kunnen communiceren met de duivel, of dat de duivel zwarte katten als cadeau gaf aan heksen om hun te helpen in hun hekserige activiteiten.

Puriteinse pilgrims

Maar de angst voor zwarte katten ontstond voornamelijk in een Amerikaans stadje waar de puriteinse pilgrims alles wilde uitroeien wat te maken had met magie en hekserij, inclusief zwarte katten. En betreft het vervolgen van zwarte katten werd heel actief gedaan. Na die periode werden zwarte katten nog steeds als ongeluk gezien, en worden zwarte katten (naast heksen, zombies, etc) gebruikt als een symbool voor Halloween voor de bangmakerij.

Hier komt ook die “angst” voor zwarte katten vandaan en dat zij voor ongeluk zouden zorgen. Nou lijkt dit in Nederland gelukkig mee te vallen, maar in India durven ze geen pad te kruisen met zwarte katten!

Laat een reactie achter