Waarom ik voor een open bak heb gekozen

Als katteneigenaar ontkom je er niet aan. Een kat heeft nou eenmaal ook een kattenbak nodig en het liefst twee bakken! Veel katten willen namelijk het liefst op de ene bak ontlasten en op de andere bak urineren. Maar hoe kies je nou de juiste bak voor jouw kat? 

Als kattenprofessional geef ik graag advies over het kiezen voor een kattenbak. We kijken dan naar wat een kat is en waar hun voorkeuren naar toe gaan. Zo weten we ondertussen dat een kat het liefst niet in zo’n dichte kattenbak z’n behoefte wil doen omdat hij dan o.a. het overzicht kwijt is. Bij het kiezen van een kattenbak adviseer ik ook om dus de behoefte van de kat op de eerste plek te zetten. 

Maar als ik nou even eerlijk ben…zelf heb ik ook niet alleen die behoefte van mijn katten op de eerste plek gezet. Als katteneigenaar hou je namelijk ook rekening met je eigen behoeften. Toch is er bij het uitkiezen van een bak mijn voorkeur gegaan naar een open bak en dat om een hele simpele redenen: ik ben lui. 

Ja, wat heeft luiheid nou met het uitkiezen van een kattenbak te maken? Nou, net zoals hondeneigenaren de ontlasting op moet rapen tijdens het uitlaten moeten katteneigenaren de kattenbakken uit scheppen. Dit is een klusje wat wel elke dag moet gebeuren (en het liefst meerdere keren per dag) en laten we eerlijk zijn. Het is zeker niet mijn favoriete bezigheid. Wie vind het nou fijn om die stinkende, vieze bak uit te moeten scheppen? 

Ik niet in ieder geval en elke seconde dat ik langer bezig ben met de kattenbak is een seconde te veel voor mij. Natuurlijk kan ik er ook voor kiezen om de bak dan maar niet uit te scheppen maar daar help ik mijn kat weer niet mee. Want hoewel mijn luiheid meerekent in de keuze voor een kattenbak is het natuurlijk niet dé redenen dat ik voor die bak kiest. Mijn katten, Paddy en Sherry, moeten er ook baat bij hebben.

Maar ik kies dus niet voor een dichte kattenbak omdat je deze dus eerst open moet maken voordat je hem uit kan scheppen. Je moet (vaak) eerst de klemmetjes losmaken, dan de kap eraf tillen om die vervolgens weer ergens neer te kunnen zetten en dan pas kan je uitscheppen. Maar na het uit scheppen ben je nog niet klaar! Nee, je moet de kap weer op tillen, de kap weer op de bak zetten en zeker niet vergeten om de klemmetjes weer vast te zetten…pfff. wat een gedoe. 

Bij een open bak heb je dat dus niet. Zodra je je schep in je houden heb…kan je gelijk beginnen met uitscheppen. Makkelijk, toch? Natuurlijk is dit niet de enige redenen waarom ik voor een open kattenbak heb gekozen maar deze redenen speelde wel hoog mee.

Ondertussen heb ik al jaren een open kattenbak staan en tot heden toe geen spijt van deze keuze ondanks dat het er niet altijd even fris uitziet maar ik weet dat mijn katten er blijer mee zijn dan een dichte bak. 

Laat een reactie achter