Hoe til ik een kat op?

We zien vaak dat het optillen van een kat vaak fout gedaan wordt. Dit houdt, helaas, in dat we de kat dan ook pijn doen. Maar doen we dit op de juiste manier, met zorg en respect, dan draagt dit bij aan een betere band tussen kat en bediende. 

Optillen bij de nekvel

Het gebeurd, in mijn ogen te, vaak dat een kat opgetild wordt bij zijn nekvel. Een moederpoes doet dit toch ook met hun jongen? Ja, dat klopt maar dat houdt niet in dat het prettig is voor een volwassen kat. Wanneer een kat wordt opgetild bij z’n nekvel geef dit te veel druk op zijn nekspieren en kan dit (erg) pijnlijk zijn. Vaak zie je een kat ook helemaal ineen krimpen. Als je je kat niet pijn wilt doen til hem dan niet op bij zijn nekvel.

Hoe til je een kat op?

Natuurlijk willen we allemaal wel eens onze kat optillen en dat mag natuurlijk gewoon maar wel op de juiste manier. 

Ondersteun met de ene hand zijn borst en met de andere hand zijn achterpoten. Houdt hem stevig vast, maar knel hem niet. Houdt rekening mee dat je altijd zijn achterpoten ondersteund en laat ze niet bungelen (dit kan namelijk de ruggengraat onder druk zetten). Til hem altijd relaxed en voorzichtig op. Ga niet opeens naar hem graaien en let op dat als de kat het echt niet wilt, doe het dan ook niet! 

Even opletten

Wij zijn vaak geneigd om de kat als een baby in onze armen te nemen maar dit vind niet elke kat prettig! Kijk dus goed naar wat je kat zelf wil. Als hij het niet wilt, doe het dan ook niet!

 

Laat een reactie achter