Basisbehoefte van een kat

Wanneer je een kat in huis neem moet je zorgen voor een paar basiselementen voor de behoefte van je kat. Hier een lijstje met wat je minimaal in huis moet hebben als je een kat neemt. 

  1. Voedsel
  2. Water
  3. Schone kattenbak
  4. Ongestoord slaapplek 

 

Voedsel

Het is natuurlijk logisch dat je eten in huis neemt voor je kat. Of dit nou zacht voer of brokken is maakt niet uit maar het is wel een van de belangrijkste basis behoeftes van een kat. 

Als je brokken neemt is meestal zo’n 60 gram voldoende voor een volwassen kat over de gehele dag maar toch even goed de verpakking lezen want dit kan per merk/voer wisselen. Vaak geven ze ook aan dat je zacht voer en brokken moet geven maar ik ben meer voor de brokken. 

Water

Voedsel is natuurlijk niet het enige wat een kat echt nodig heeft. Ze hebben ook schoon drinkwater nodig. Het liefs zo vers mogelijk. Elke dag dus even de waterbak verversen of een fontein neerzetten. Een fontein helpt de kat ook om meer te gaan drinken. 

Tip: Bij voedsel en water opletten dat het bakje niet te klein is. Het kan namelijk voorkomen dat de snorharen tegen de rand van de bak komt en dit kan in veel gevallen pijn doen. Neem dus een lekkere grote bak. 

Schone kattenbak

Ja, zelf wil ik ook niet op een vies toilet gaan zitten dus dan neem ik aan dat mijn katten dit ook niet willen. Het is natuurlijk helemaal niet fijn als je tussen de drollen moet graven als je je behoefte wilt doen. Dus daarom elke dag de bak uitscheppen en het liefs 2 keer in de week volledig schoonmaken. Ook de grote van de bak is vaak van belang bij katten. Het liefs zitten ze namelijk in een grote bak. Kijk ook eens naar een open bak! 

Ongestoord slaapplek

Een kat slaapt gemiddeld zo’n 18 uur van de dag. Tijdens zijn slaap verwerkt hij de dag. Dus het is heel belangrijk dat een kat een rustige plek heeft om te slapen. Alleen een plek op de bank in de drukke woonkamer is dus niet voldoende. 

Geef de kat een hoge slaapplek zodat hij alles kan overzien maar zorg ook dat hij afgescherm ligt. Het is namelijk zo, als de kat jouw niet ziet dan ben je er niet. 

Extra: Krabpaal

Hoewel dit niet een basis behoefte is. De kat kan namelijk ook gewoon aan de bank of muur krabben is het misschien ook handig om een krabpaal te nemen zodat de kat de meubels heel laat. Een lekkere grote stevige krabpaal is het best want hier zitten meerdere palen aan en kan de kat vaak lekker in wegdromen. 

 

Laat een reactie achter