Dak vernieuwen: De voorbereiding

Sinds januari ben ik bezig met mijn dak. De dakpannen die erop zitten zijn al ruim 100 jaar oud en er is nog nooit wat aan gedaan dus ja, toen ik het huis kocht werd er al geadviseerd dat ik de pannen moest vervangen. Nu dat ik er ruim 2 jaar in woon dacht ik dat het tijd wordt voor nieuwe pannen, ook omdat er lekkage in huis is waar ik, natuurlijk, niet blij van wordt. De lekkage was zo erg dat mijn slaapkamer soms een natte vloer had... Dat is niet leuk. 

Zo heb ik een beetje rond gesnuffeld op internet voor een dakdekker in Dordrecht die hopelijk een beetje betaalbaar is. Ik kan je zeggen, dat zoeken is makkelijk maar het contact krijgen...dat is moeilijk. Berichten verstuurd via de website, gebeld maar, nope, geen reactie. 

Toevallig hadden mijn buren ook het dak vernieuwd dus ben ik naar het bedrijf gegaan die dat gedaan had en een offerte aanvraag gedaan. Ik schrok me rot van het bedrag maar ja, het moest gebeuren. Dus ik naar de bank, kijken of ik het rond kreeg maar nee hoor. Mag niets meer lenen in me hypotheek. Het kon natuurlijk wel met een persoonlijke lening maar dan was ik zo'n 100 tot 150 euro per maand extra kwijt dus dat gaat hem niet worden en ik wil niet een lening (behalve me hypotheek hebben). Dus...wat nu? 

En nu?

Ja, dat vroeg ik mij ook af. Ik heb een dak nodig want ik heb lekkage maar ik kan het niet betalen. Ik dacht, misschien maar alleen de dakkapel opnieuw laten doen. Maar ja, wat doe je dan precies? Ik wist het niet eerlijk gezegd. Totdat ik dacht aan het huis van mijn neefje. Hij heeft toentertijd zijn hele huis moeten verbouwen en die aannemer die het gedaan had heeft bij mij ook wat klussen in huis gedaan. Dus heb ik besloten om hem te benaderen.

Nou, gelukkig zijn we het met de prijs over een gekomen en, hoewel het nog steeds erg duur was, heb ik besloten om toch mijn dak te laten doen. 

De voorbereiding

Ja, zelfs als andere mensen de werkzaamheden gaan doen moet ik ook een hoop voorbereiden. Een hele simpele is: de mannetjes. Laat ik ze in huis? Of breng ik ze weg? Mensen lopen heen en weer, moeten waarschijnlijk in de achtertuin zijn (ook al is deze afgesloten) en de voordeur staat open... Ja, nee, dat gaat hem niet worden. Dus, moet ik de mannetjes dan in een slaapkamer op gaan sluiten? Dat had gekund maar tijdens het slopen en plaatsen is er een hoop lawaai... Dat kan ik ze niet aan doen. Zijn ze bang in hun eigen huis. Dat wil ik totaal niet. 

Dus heb ik besloten om ze toch maar tijdelijk uit huis te plaatsen. Gelukkig heeft mijn moeder een heel groot huis dus 1 van de slaapkamers kon leeg zodat mijn mannetjes daar kunnen verblijven. Het is natuurlijk niet de beste oplossing, gezien ze in een kamer verblijven van 4 bij 4 maar het is nu even beter dan dat ze in de herrie en stress zitten. Stress hebben ze natuurlijk in beide gevallen maar ik hoop dat het zo wel wat minder is.

Dus ik een paar dagen van te voren wat spulletjes van de mannen naar mijn moeder gebracht en daar de kamer ingericht met wat spulletjes van hun zodat hun geuren daar al aanwezig zijn voordat de mannetjes er naar toe gaan. De dag dat de stelling geplaatst zou worden, vrijdag, heb ik de mannetjes een uur van de voren naar mijn moeder gebracht.

 

De opbouw

Vrijdag zou de aannemer de stelling plaatsen maar dit is helaas niet gelukt en daar baalde ik van want de mannetjes hadden toen nog een dag langer thuis kunnen blijven maar helaas. Is nu niets meer aan te doen. 

Iets voor tienen stond hij voor de deur met de isolatie rollen, deze had hij de dag ervoor al opgehaald. Als mijn dak eraf gaat moet hij natuurlijk wel gelijk geïsoleerd worden. Daarna ging hij de dakpannen halen. Dus die zijn ook gebracht. Even later is hij weer teruggekomen met de stelling en zijn ze die gaan bouwen. 

 

Omdat het zaterdag regende kon hij helaas niet veel doen. Dus hadden we afgesproken dat hij alleen de stelling zou plaatsen en de spullen zou leveren. Nooit geweten dat het plaatsen van zo'n stelling (en de lift) ook nog een paar uur duurt! Maar ze waren zo rond 18:00 uur klaar met de stelling. 

Daarna is hij nog even door gegaan en heeft hij ook nog de het eerste gedeelte van het dak leeg gehaald! Alles wat hij vandaag kon doen scheeld weer voor zondag. Dus daar ben ik wel blij om. 

  

Laat een reactie achter