Spelen met je kat: 5 tips

Met je kat spelen is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je kat. Spelen is niet alleen leuk maar helpt ook het natuurlijk jachtgedrag te stimuleren, het gaat verveling tegen maar ook de band tussen kat en eigenaar wordt versterkt. Maar helaas wordt er vaak op de “niet juiste” manier gespeeld waardoor er al snel genoeg gezegd wordt dat de kat niet wilt spelen. 

In mijn ervaring willen de katten wel spelen maar wordt er verkeerd gespeeld. Hieronder dus een lijstje met tips hoe je moet spelen met je kat. 

Tip 1. Speel niet te dichtbij

Katten houden er niet van om de speeltjes in hun snoet geduwd te hebben. Speel dus op een afstand en beweeg de hengel van ze vandaan. 

Tip 2. Bouw het spel af

Vaak wordt het spel te snel gestopt waardoor de kat gefrustreerd raakt en kan zijn frustratie richten op de eigenaar of andere kat. Bouw daarom het spel rustig af.

Tip 3. Speel meerdere keren per dag

Omdat het zo leuk is om te spelen met je kat speel je al gauw langer dan goed is en gaat de kat hijgen. Als dit gebeurd ben je al te lang aan het spelen. Dus speel niet 10 minuten achter elkaar maar 10 keer 2 minuten verspreid over de gehele dag.

Tip 4. Niet iedere kat is hetzelfde

Kijk wat jouw kat het leukst vind. Speel met speelgoed wat de kat echt leuk vind en, ja, soms is het even zoeken maar zodra je het juiste speeltje gevonden heb kan de kat helemaal los gaan.

Tip 5. Wissel speeltjes af

Zorg ook dat de kat overdag ander speelgoed heeft dan ‘s nachts. Zo stimuleer je hem ook om te spelen. 

Extra tip: 

Gebruik je handen nooit als speelgoed. Een kat weet namelijk niet wanneer het wel of niet goed is om met de handen de spelen en dit maakt hem alleen maar gefrustreerd en/of agressief. 

 

Laat een reactie achter