Hoe herken je blaasontsteking bij de kat

Nadat Paddy calciumoxalaat heeft gehad en Jamie (bijna elk jaar wel) struviet heeft gehad heb ik wel het idee dat ik goed kan herkennen of mijn laat blaasgruis heeft.

Hoe wel de meeste katten experts zijn in het verbergen van hun ongemakken kan je vaak wel snel genoeg herkennen of je kat problemen heeft met het plassen. 

Hoe herken je de klachten?

Een van de eerste symptomen is dat de kat vaak op de bak gaat. De kat kan dan gaan zitten persen en vaak komt er haast geen plas uit. Het kunnen een paar druppels zijn maar zijn geen grote plassen. 

Soms gaat de kat ook miauwen tijdens het plassen en gaan ze veel graven in de bak. 

Waar je zeker op moet letten is dat er geen bloed in de urine zit. Nu weet ik dat het lastig is om te zien of er bloed in de urine zit tussen al dat grind maar vaak plast de kat ook buiten de bak. In veel gevallen kan je het dan wel opvallen. Buiten de bak plassen is dus ook een symptoom van blaasgruis. 

Een ander symptoom is dat ze zich vaak gaan wassen, vooral onder de staart bij het plassertje.

Wat moet je doen als je deze symptomen herkend?

Het eerste advies is meestal naar de dierenarts gaan maar in mijn ervaring kost dit gewoon te veel geld (en tijd) en kunnen ze in veel gevallen nog niet veel voor je betekenen, vooral niet omdat de blaas leeg kan zijn. Daarom is mijn eerste advies om de urine op te vangen en deze eerst te laten onderzoeken. De dierenarts moet toch al de urine onderzoeken voordat ze een diagnose kunnen stellen en als je naar de dierenarts gaat met je kat met een lege blaas dan kunnen ze nog niet veel.

Deze urine kan je opvangen met katkor korrels die je gewoon bij de dierenarts kan kopen. Deze korrels doe je in een schone (lege) kattenbak en zorg dat je kat alleen op deze bak kan. Zodra de kat geplast heeft kan je de urine opvangen en zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen voor een urine onderzoek. Daarna kan je altijd nog met je kat naar de dierenarts om de juiste diagnose te ontvangen.

Wat te doen als het geen blaasgruis is?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kat symptomen toont maar uiteindelijk toch geen blaasgruis heeft. In dit geval is het misschien handig om een gedragsaherapeut (of -adviseur) in te schakelen. Het probleem kan namelijk niet medisch zijn maar dat er een gedragsprobleem is. Stress is namelijk ook een reden waarom katten naast de bak plassen. Of problemen met de bak.  

Neem in dit geval gewoon contact op met een kattengedragsadviseur of -therapeut.

Laat een reactie achter